• "Zwaag en 500 jaar middenstand"


    Zo langzamerhand zijn de Middenstanders uit het straatbeeld verdwenen. Maar wat een enorm spectrum aan activiteiten kende de Middenstand in Zwaag in het verleden. Het ging hierbij deels om gevestigde middenstanders met fraaie winkels en een goed klantenbestand, maar ook mensen die een nieuw bestaan probeerden op te bouwen. Met het openen van een winkeltje in de voorkamer of door het venten met levensmiddelen of manufacturen.

    Bakkers, Timmerlieden, Kasteleins, Fietsenmakers, Melkboeren, Slagers, Garagehouders, Handelaars in brandstoffen, Kruideniers, Wagenmakers, Installateurs, Kappers, Schilders, Bloemisterijen, Rijscholen, Schoenmakers: alles had je binnen een paar honderd meter fietsen binnen je bereik. Of ze kwamen zelfs bij je thuis om de bestellingen op te nemen en de boodschappen te bezorgen. En dan waren er ook nog smederijen, aannemers, kledingwinkels, meubelzaken en wat al niet? En wat een pioniers en innovatieve ondernemers zaten daartussen. Bennis, Besseling, Demmendal, Eeldert, Gitzels, Karsten, Leeuw, Pater, Peerdeman, Sneek, Van der Laan en Wester zijn familienamen die in een top tien van ondernemende Middenstanders in Zwaag niet zouden misstaan.

    Bovenstaande tekst is afgedrukt in het vierde boek in de reeks over Zwaag. Het boek is getiteld “500 jaar middenstand” Het beschrijft, zoals de titel al zegt, de middenstand van het dorp. Naast de levensloop is het boek voorzien van vele foto’s en illustraties en van informatie over de hardwerkende middenstanders, die in voor- en tegenspoed, letterlijk in weer en wind een boterham probeerden te verdienen. Er wordt in het boek verteld wie dat allemaal waren en hoe het ze verging. De meeste verhalen in het boek zijn van de afgelopen eeuw, maar verschillende gaan ook tot veel langer terug. Verder dan rond 1522, het jaar dat heer Alveer herbergier was in “De Witte Valck”, kunnen we nog niet kijken. Dit boek is een must voor mensen, die meer willen weten over de geschiedenis van de middenstand van het dorp Zwaag 

    Het boek kost 15 Euro en is te bestellen via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

    Eerder verschenen boeken: “Veiling Bangert en Omstreken” en “Zwaag door de eeuwen heen” zijn nog voorradig en kunnen op dezelfde manier besteld worden. Geef dus aan in de mail om welk(e) boek(en) het gaat.

    Verzending is ook mogelijk, maar daarvoor rekenen wij per boek 5 Euro extra.

    Na bestelling via het mailadres nemen wij contact met je op.

Vanaf heden zijn wij geopend op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Zwaagse vlag.

Is uw exemplaar aan vervanging toe of heeft u wel een vlaggenmast, maar hangt daar nog geen Zwaagse vlag in? Geen nood. Voor 15 Euro is deze op dinsdagmiddag, van 14.00 tot 16.00 uur, te verkrijgen in onze werkruimte in de Dorpskerk, Kerkelaan 8 in Zwaag. U kunt ook een mail sturen naar HistorischZwaag@gmail.com en we maken een afspraak met u over levering en betaling.

 

Dorpswandeling.

Wist je, dat wij ook dorpswandelingen organiseren? We horen je zeggen: Wat is er dan te zien in ons dorp? Eigenlijk is dat een goede vraag, omdat we dat juist willen vertellen. Onder leiding van een gids wandelen we langs de Dorpsstraat en aanliggende straten en wordt op verschillende plaatsen stil gestaan, waarbij uitleg wordt gegeven over hetgeen er te zien is. Niet alleen over bestaande panden, ook hoe de situatie vroeger was, wordt uitgelicht. 
De rondwandeling, die in principe op zondagmiddag wordt uitgevoerd, duurt ongeveer anderhalf uur en na afloop kan er nog in onze werkruimte worden nagepraat. Een groep kan uit maximaal 12 personen bestaan. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar HistorischZwaag@gmail.com. 

 

Werkplek SHZ

Bestuur SHZ

Vriend worden

“Met een donatie van minimaal 15 Euro per jaar kan je “vriend” worden van de Stichting Historisch Zwaag.

Met jouw bijdrage kunnen wij de geschiedenis van het dorp Zwaag levend houden en kunnen wij activiteiten organiseren die hier rechtstreeks mee te maken hebben. Zo organiseren wij themabijeenkomsten,  filmmiddagen, fototentoonstellingen en andere activiteiten. 

 

Enige malen per jaar ontvang je van ons een nieuwsbrief, waarin wij onze activiteiten aan je bekend maken en waarin ons laatste nieuws wordt bekend gemaakt. 

 

Stichting Historisch Zwaag brengt regelmatig een boek uit. In het verleden zijn er boeken verschenen over de oorlogsperiode, de veiling Bangert en Omstreken en Zwaag door de eeuwen heen. Vrienden krijgen het boek gratis uitgereikt, mits de bijdrage over een bepaalde periode is voldaan.

 

Je kunt vriend worden door overmaking van een bedrag van minimaal 15 Euro op rekeningnummer NL50 RABO 0307 7463 99 t.n.v de Stichting Historisch Zwaag onder vermelding van je naam en woonadres. 

Daarnaast willen wij graag dat je een mail stuurt aan historischzwaag@gmail.com, met de mededeling dat je het geld aan ons hebt overgemaakt en waarin je je gegevens, dus naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer aan ons doorgeeft. 

Vervolgens bevestigen wij je inschrijving via dit mailadres. Je gegevens gebruiken wij enkel voor onze eigen administratie.”

 

 

Zwaag '40-'45

75 jaar Vrijheid