Beleidsplan 2024

Inleiding.

 

De Stichting Historisch Zwaag werd opgericht in 2004. Het doel van de stichting is het bewaren en uitdragen van de geschiedenis van het dorp Zwaag. De stichting bestaat uit een bestuur en medewerkers en wordt ondersteund door vrienden (donateurs) en sponsors. Het onderkomen van de stichting is gevestigd in de Dorpskerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag. Wekelijks zijn bestuur en/of medewerkers gedurende enige uren daar aanwezig om daar activiteiten te ontplooien die noodzakelijk zijn voor het in stand houden en ontwikkelen van de Stichting.

 

Bestuur.

 

Het bestuur van de stichting bestaat op dit moment uit vijf personen. Buiten voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester is er een algemeen lid toegevoegd, dat verantwoordelijk is voor de vriendenadministratie. Er wordt gemiddeld eens in de twee maanden vergaderd. Tijdens vergaderingen wordt de gang van zaken besproken en worden plannen gemaakt voor tentoonstellingen, communicatie naar donateurs en sponsoren en andere activiteiten.

 

Communicatie Vrienden en sponsors.

 

De Stichting Historisch Zwaag kan rekenen op een flink aantal trouwe donateurs, die vrienden genoemd worden. Het aantal is redelijk constant. De jeugd heeft, zo blijkt, minder interesse in de geschiedenis van eigen dorp. Ouderen vinden het wel interessant, echter door vergrijzing en overlijden loopt het vriendenbestand iets terug.

Het aantal sponsors, hoofdzakelijk Zwaagse bedrijven, neemt de laatste jaren iets toe. Sponsors leveren een grotere financiële bijdrage dan de vrienden.

 

Nieuwsbrief.

 

Minimaal tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwsbrief, die bestemd is voor medewerkers, vrienden, sponsors en geïnteresseerden. In de nieuwsbrief wordt noemenswaardige informatie vermeld. Hoofdzakelijk gaat het over door de stichting georganiseerde activiteiten.


 

Website.

 

De stichting beschikt over een eigen website: www.historisch-zwaag.nl. Deze website wordt gebruikt om belangstellenden de gelegenheid te bieden zich op de hoogte te stellen van de werkzaamheden van de stichting. Op de site is ook een groot aantal foto’s, documenten, video’s en andere interessante informatie te vinden.

De stichting heeft een Facebookpagina en een Instagramaccount om nieuws en informatie te delen.

 

Andere Activiteiten.

 

De Stichting Historisch Zwaag ontplooit jaarlijks diverse activiteiten. Doel hiervan is enerzijds te laten zien wat de stichting aan materiaal bezit en anderzijds een poging te doen om de sociale contacten tussen (oud-)Zwagers te verstevigen. Activiteiten om dit te bereiken zijn onder andere:

 

Voorjaarstentoonstelling:

In het vroege voorjaar wordt, in principe in de Dorpskerk, een voorjaarstentoonstelling of vergelijkbare activiteit georganiseerd. Als alternatief is er al eens een cabaretvoorstelling, een filmmiddag of een lezing door een spreker geweest. Onderwerp tijdens deze activiteiten is niet alleen de geschiedenis van het dorp Zwaag, maar West-Friesland komt in de ruimste zin hierbij ook aan bod.

 

Rondleiding Dorpskerk:

Regelmatig worden in de Dorpskerk rondleidingen georganiseerd. De rondleiding kan deel uitmaken van een bezoek aan ons onderkomen. Het blijkt een interessant onderdeel van dat bezoek te zijn. Na de rondleiding kan in onze werkruimte informatie ingewonnen worden, waarbij de medewerkers van de stichting maar al te graag antwoord proberen te vinden op de door de bezoekers gestelde vragen. Ook is het mogelijk inzage te krijgen in het archief.

 

Ondersteuning van projecten:

Regelmatig wordt door scholen om informatie gevraagd over het dorp. Graag verlenen wij onze medewerking. De jeugd van de basisschool gebruikt deze informatie voor te maken werkstukken.

 

Festiviteiten:

De stichting verleent medewerking aan jubilea, (school)reünies en vergelijkbare festiviteiten. Vaak vindt men het leuk, om tijdens een dergelijke activiteit een stukje geschiedenis van eigen dorp terug te zien en daarvan gezamenlijk plezier te hebben. Tijdens een reünie wordt een stukje film of een aantal foto’s getoond, waarbij een en ander verteld wordt. Tijdens jubilea wordt er, over het algemeen, een statische fototentoonstelling opgebouwd, waarbij bezoekers in de gelegenheid worden gesteld een en ander te bekijken. De reacties zijn over het algemeen positief.

 

         Open monumentendag.

Jaarlijks wordt medewerking gegeven aan de Open Monumentendag. De Dorpskerk is die dag ter bezichtiging geopend en Stichting Historisch Zwaag sluit, indien mogelijk, aan met openstelling van het onderkomen in deze kerk.


 

Dorpsquiz.

Sinds 2016 organiseert de Stichting regelmatig een zogenaamde “Dorpsquiz”. Deze quiz wordt gehouden in partycentrum “De Witte Valk” in het hart van Zwaag. Vragen over het heden en verleden van het dorp worden, met ondersteuning van beeld- en geluidfragmenten, gesteld. Dit vraag- en antwoordspel gaat gepaard met de nodige hilariteit, waarbij de onderlinge strijd tussen de groepen soms tot verhitte discussies kan leiden. De stichting is van mening, dat deze quiz de gemeenschapszin positief prikkelt.

 

         Publicaties.

Door ons is medewerking verleend aan de publicatie van een boek over het Bangertgebied en over de oorlogsdagen in Zwaag. Vrij recentelijk zijn er publicaties over de ‘Veiling Bangert en Omstreken’, ‘Zwaag door de eeuwen heen’ en ‘500 jaar middenstand’ verschenen. De boeken werden warm ontvangen en er zijn alweer plannen voor een nieuw boek, waarvan het onderwerp nog niet bekend is.

 

Wat is onze visie naar de toekomst?

 

De Stichting Historisch Zwaag zet zich geheel belangeloos in voor de Zwaagse gemeenschap en overige belangstellenden.

In de loop der jaren heeft de Stichting zich een prominente plek in de dorpsgemeenschap verworven. Dit is de reden voor de Stichting om met de werkzaamheden door te gaan en zich in te zetten voor verbreiding van de geschiedenis van het dorp Zwaag te continueren en daarmee de historie van Zwaag door te geven aan het nageslacht.

 

Hoe willen we onze toekomstvisie verwezenlijken?

 

Het continueren in het uitdragen van de historie van Zwaag is niet eenvoudig. Maar om alleen de oudere zwagers te bereiken, is het niet voldoende om met regelmaat een boek met historische feiten uit te brengen of met een website die makkelijk toegankelijk is.

Het is vooral van belang, dat de jongeren ook moeten worden bereikt om zeker te zijn, dat de historie voor altijd blijft leven onder de Zwaagse gemeenschap en andere geïnteresseerden. 

 

Een paar ideeën zijn:

-In overleg met de basisscholen een informatiepakket over Zwaag samenstellen;
 -1 x per maand een openstelling van onze werkruimte;

-Via sociale media de geschiedenis in gedeeltes kenbaar maken;

 

Conclusie

 

Elke dag betekent een dag extra historie.

Geschiedenis is een continu proces. Het is belangrijk dat dit proces wordt bijgehouden voor het nageslacht. Het moet worden doorgegeven.