Wie zich in de geschiedenis van Zwaag verdiept, kan niet om de nuances heen. Soms hebben we de illusie dat onze voorouders tot veel minder in staat waren dan wijzelf, dat er armoede was en veel ziektes voorkwamen en dat we door de eeuwen heen alleen maar vooruitgang hebben geboekt. Wanneer je wat verder inzoomt op de verschillende fasen van de ontwikkeling van het dorp zie je een heleboel meer, diepe ellende naast enorme prestaties.

 

Het is vijftig jaar geleden dat meester J. Schipper als eerste een boekje over de geschiedenis van Zwaag schreef. Sindsdien zijn de archieven beter ontwikkeld, sterk uitgebreid en toegankelijk gemaakt. Dat levert materiaal op over wat er allemaal precies is voorgevallen en is een uitgebreide en goed onderbouwde geschiedenis mogelijk. Die ligt hier voor u. We denken dat we hierdoor beter kunnen begrijpen hoe we in 2020 zijn aanbeland.

 

Bovenstaande tekst is afgedrukt op het derde boek in de reeks over Zwaag. Het boek is getiteld “Zwaag door de eeuwen heen”. Het beschrijft, zoals de titel al zegt, de levensloop van het dorp vanaf het prille begin in de 12e eeuw tot aan het moment dat het boek het levenslicht zag en dat was in 2020. Naast de levensloop is het boek voorzien van vele foto’s en illustraties en van informatie over bijvoorbeeld achternamen, telefoonnummers en geestelijke en lichamelijke gezondheid van de bewoners. Dit boek is een must voor mensen, die meer willen weten over de geschiedenis van het dorp Zwaag.

 

Het boek kost 15 Euro en is te bestellen via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Eerder verschenen boeken: “Oorlog in Zwaag” en “Veiling Bangert en Omstreken” zijn nog voorradig en kunnen op dezelfde manier besteld worden. Geef dus aan in de mail om welk(e) boek(en) het gaat.

Verzending is ook mogelijk, maar daarvoor rekenen wij per boek 5 Euro extra.

Na bestelling via het mailadres nemen wij contact met je op.

Mooi artikel van Martin Menger in het NHD over het boek over de oorlog in Zwaag. Bestellen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het komt begin december uit.

 

Als gevolg van de coronacrisis is alles anders! Ook de viering van 75 jaar vrijheid is ietwat in het gedrang gekomen.
We hadden het heel mooi bedacht: in samenwerking met het Westfries Genootschap, het Westfries Archief en de andere historische verenigingen en stichtingen in Westfriesland, een tentoonstelling maken over de Tweede Wereldoorlog, gericht op onze regio en met ruimte voor lokale informatie. Ons plan was het om dit op 25 en 26 april in de Dorpskerk te tonen. Ook was er contact gezocht met de basisscholen in Zwaag en Zwaagdijk-West. Zij zouden beurtelings de beschikking krijgen over de tentoonstelling, zodat ook de jeugd kennis kon nemen van hetgeen in de periode 1940 - 1945 gebeurd is. Doel was hen bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Ook in zorgcentrum De Perelaar zou ruimte vrij gemaakt worden voor het plaatsen van onze tentoonstelling. Jammer genoeg ging dit dus allemaal niet door.

Als alternatief hebben wij een digitale versie op onze website geplaatst. Onder andere zijn er Zwaagse gebeurtenissen te bekijken. Gebeurtenissen, die ook beschreven staan in het boek "Oorlog in Zwaag", dat nog steeds bij ons te verkrijgen is.

Hier zijn de tentoonstellingsborden te bekijken. Wij hopen dat er evengoed massaal naar gekeken wordt. Het is zeker de moeite waard!

Zwager Jozef Buis werd op 24 oktober 1944 in Amsterdam op de Apollolaan, met 28 anderen, doodgeschoten als vergelding voor de moord op een hoge Duitse officier.
Het bijgaande filmpje, met ook beelden uit Zwaag, toont het verhaal van deze dramatische gebeurtenis.

 

Rond het weekend van 15/18 september valt de Dorpsveiling informatiefolder op uw mat!

 

Denk alvast na over een leuke kavel! Een kaas of taart, een dagje werken, een gezellig uitje, kaarten, mee naar een sportwedstrijd, een proeverij… zegt u het maar! Geen tweede hands goederen!

 

U steunt er 17 dorpsverenigingen mee, die er voor zorgen dat het leefklimaat in Zwaag op een geweldig niveau blijft.

 

Kijk op www.dorpsveilingzwaag.nl  voor meer info! 

 


In navolging op het vorige jaar organiseert de Stichting Historisch Zwaag andermaal een Dorpsquiz. 

 

Van wie is deze stem?, welk huis is dit?, welk netnummer hadden we vroeger? Vragen die voorbij kunnen komen tijdens deze happening. Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Bas Manshanden heeft, met wat hulp, zijn uiterste best gedaan om leuke, hilarische, leerzame, moeilijke en ook gemakkelijke vragen te bedenken. Met behulp van foto’s en filmpjes is het weer een prachtig geheel geworden.  Antwoorden worden gegeven met de inmiddels bekende stemkastjes en aan het eind van de middag zal de Zwaagkenner 2017 bekend worden gemaakt.

 

De Dorpsquiz 2017 wordt gehouden op zondagmiddag 8 oktober 2017 in de grote zaal van Partycentrum De Witte Valk, Dorpsstraat 175 te Zwaag. Aanvang van de quiz is 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is de deur geopend en kunnen de teams zich inschrijven. Een team bestaat in principe uit 6 personen. Denk nu niet, dat als je alleen komt, dat je niet mee kunt doen. De mensen, die geen team hebben, kunnen bij elkaar aanschuiven, zodat  er toch als team gequizd kan worden. Iedereen kan dus meedoen!

 

Het inschrijfgeld voor deze geweldige middag bedraagt 5 Euro per persoon. Donateurs en sponsors betalen geen inschrijfgeld. Zij mogen met twee personen gratis aan onze Dorpsquiz deelnemen.

 

Gestreden wordt om de titel ”Dorpskenner Zwaag 2017”  en aan deze titel is een mooie prijs verbonden.

 

Kom dus allemaal naar De Witte Valk voor een gezellige Zwaagkennisquiz. Wij rekenen op U!

 

Het loopt allemaal anders als dat we gedacht hadden. Premier Rutte meldde ons op 31 maart jl. dat de beperkingen, die tot 6 april zouden gelden, zijn verlengd tot 28 april. Dat houdt dus ook voor ons in, dat onze tentoonstelling van 25 en 26 april GEEN doorgang kan vinden. De voorbereidingen waren al in een vergevorderd stadium en de tentoonstellingsborden, die we deze maand ook op de basisscholen en in verzorgingshuis De Perelaar zouden plaatsen, kunnen we niet inzetten. We gaan overwegen of we dit in een later stadium nog kunnen doen.

Verder zullen we voorlopig ook niet op dinsdagavond in onze werkruimte in de Dorpskerk aanwezig zijn. Dat in ieder geval tot en met 28 april. We houden je op de hoogte.

Omdat 75 jaar Vrijheid, ondanks het virus, evengoed aandacht verdient, is vanaf 25 april de tentoonstelling digitaal hier geplaatst op onze website.

 

Wij zijn bijzonder trots en feliciteren 'onze' Ben van harte met zijn benoeming als lid in de orde van Oranje Nassau.

Niet alleen Stichting Historisch Zwaag, maar ook de Herleving en Het Masker kunnen al jarenlang op Ben rekenen.
Ben heeft zijn onderscheiding dus dik verdiend!

Wij hopen dat Ben nog lang actief blijft voor Stichting Historisch Zwaag. 

Namens het bestuur en medewerkers,

Kiona Leeuw

Voor velen breekt de vakantietijd aan. Ook voor ons, ofschoon onze werkzaamheden gewoon doorgaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de werkzaamheden aan de website. Er is uiterlijk al enige tijd niet veel veranderd, maar achter de schermen is hard gewerkt aan het opfrissen en vernieuwen van de informatie. Zo zijn er ook wat nieuwe foto’s geplaatst. We gaan nog meer informatie verzamelen om de site zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Kom dus regelmatig op onze website kijken. We zijn het met u eens, dat het beter kan en dat gaan we ook proberen te realiseren. 

Afgelopen maanden hebben wij met ons nieuwe bestuur al flink wat stappen gezet. De overlegstructuur loopt goed. Afspraken worden gemaakt en ook nagekomen. Dit alles komt ten goede aan het goed functioneren van onze club. En daar zijn we blij mee.

Rest ons u allen een mooie zomer te wensen en graag tot ziens bij Stichting Historisch Zwaag.

Afgelopen maanden stond in het teken van het boek over de veiling Bangert en Omstreken. Op zondag 24 maart hadden we een grandioze boekpresentatie, waarbij het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter van Westen. Dit gebeurde  onder het toeziend oog van de schrijvers Ben Beemster, Piet Korse en Piet Bakker èn van een groot aantal belangstellenden. 

 

Het boek is inmiddels een bestseller. Bij de boekhandels was het in mum van tijd uitverkocht en voor een lange periode waren wij door onze voorraad heen. Inmiddels is er een nieuwe druk, u kunt dus een boek bij ons bestellen. Kijk voor dit boek en nog meer artikelen op onze Te Koop pagina onder de kop Stichting.

 

Op 21-22 en 23 mei werd het 80-jarig bestaan van het Ziekentriduüm gevierd. Zieken uit Zwaag en de regio werden drie dagen lang, onder begeleiding van een groot aantal vrijwilligers, getrakteerd op een mooi samenzijn in de Martinuskerk. In samenwerking met onze stichting hebben de mensen van het Ziekentriduüm een prachtige tentoonstellingswand gepresenteerd, waarop de geschiedenis van dit festijn is afgebeeld.

  

Hemelvaartsdag 1968 was een gedenkwaardige dag. Toen reden namelijk de eerste stoomlocomotieven over het traject van Hoorn naar Medemblik. Het hele dorp liep uit, want zoiets hadden we hier nog nooit gezien.
Ja, goederenspoor was er in Zwaag genoeg te zien geweest. De Sik, een diesellocomotief, die wagons met groente en fruit in en uit de veiling reed, die kenden we wel. Maar dit was wat anders. De geweldig hijgende en dampende locomotieven en hun techniek, ja, dat was andere koek. Het was prachtig weer en bij het eerste gefluit haastte de Zwaagse bevolking zich naar de spoorwegovergang. We wilden er niets van missen.
En we werden beloond. Maar liefst twee locomotieven waren in Zwaag. Gelukkig hebben we dubbel spoor en kunnen de treinen elkaar hier passeren. Er werd nog lang over gepraat en het bleek een gouden greep. Met de inzet van vele vrijwilligers en sponsors, is het de Stoomtram Hoorn-Medemblik gelukt om deze attractie tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Westfriesland te maken.

Wij feliciteren de Stoomtram Hoorn-Medemblik van harte met dit jubileum en zijn er trots op, dat Zwaag ook aan de spoorlijn ligt. Bijgaande foto is gemaakt op Hemelvaartsdag 1968.
 

Dorpsfilm en boekpresentatie op zondag 12 maart in de Dorpskerk.

 

Op zondag 12 maart organiseren wij in de Dorpskerk een filmmiddag. Op het programma staat de door Ab Knol gemaakte dorpsfilm van 1982. Het is de laatste film die Ab gemaakt heeft en waarbij hij min of meer huis aan huis heeft gefilmd. Hij heeft daarbij getracht zoveel mogelijk mensen op de gevoelige bewegende plaat vast te leggen. Hij heeft veel beelden geschoten en wij hebben er een kijkbare film van circa anderhalf uur van gemaakt.

Voordat we deze film gaan vertonen geven wij het woord aan de voor velen ook geen onbekende Ben Beemster.  Als missionaris van Mill Hill werkte hij van 1960 tot 1996 in Oeganda en in het geïslamiseerde noord-Kameroen. Vooral in dat laatste land werd hij naar eigen zeggen ‘opnieuw geboren’ - als een Tikar deze keer, een ‘mwumtumu’.

Ben Beemster werkte ongeveer tien jaar van zijn leven als docent in pastorale trainingen in Nederland en Afrika. Diverse keren bood Mill Hill hem de gelegenheid om daartoe vervolgstudies te doen (Brussel, Parijs, Tilburg). Meestal echter speelde zijn leven zich af in een verre rimboe. Daar werd hij timmerman als dat nodig was, of metselaar, of propagandist voor goed sanitair t.b.v. duizenden scholieren. Geregeld mobiliseerde hij jongeren tot het deelnemen aan sponsorwandelingen zoals 40-MM, of stimuleerde hij hen om op de planken theater uit te voeren.  

Ben heeft over zijn belevenissen een boek geschreven: “De moeder van het Parelhoen”. Hierin omschrijft hij hoe het leven en werken was in de tijd dat hij als missionaris werkzaam was. Dit boek wil hij ook in Zwaag, zijn geboorteplaats, onder de aandacht brengen en uiteraard hoopt hij, dat velen het boek zullen kopen.

Deze boekpresentatie is zeker een reden om deze donateursmiddag op 12 maart, die voor iedereen toegankelijk is, te komen bezoeken. De kerk is vanaf 13.30 uur open en ons programma begint om klokslag 14.00 uur. Donateurs en sponsors hebben voor twee personen gratis toegang. Overige belangstellenden betalen 2 Euro per persoon.

Wij vragen u om aanmelding op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0229-236529.


Zwaag was, met Blokker, tot ongeveer 1980 landelijk bekend vanwege het fruitgebied “De Bangert”.
In de beide dorpen was er een veilingvereniging met bijbehorend gebouwencomplex. In Zwaag verwijst de straatnaam “De Oude Veiling” op het gelijknamige industrieterrein, nu nog naar de activiteiten van weleer. Van 1909 tot 1983 was op die plek de veilingvereniging “Bangert en Omstreken” gevestigd. Het was jarenlang de grootste werkgever in Zwaag. Om nu het geheugen wat op te frissen en om de nieuwe generatie te laten weten, wat er op de veiling in Zwaag allemaal gebeurde, komt er een boek uit. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de opmaak. Het boek zal zijn voorzien van informatie van mensen die er gewerkt hebben en het zal worden geïllustreerd met veel fotomateriaal.


Op zondag 24 maart 2019 wordt in de Dorpskerk aan de Kerkelaan het boek gepresenteerd. De aanvang is 14.00 uur en in een middagvullend programma met wat sprekers, filmbeelden en een fototentoonstelling zal het boek ten doop houden. Daarna is het boek te koop voor 15 Euro. Vrienden van de Stichting Historisch Zwaag, die hun bijdrage van minimaal 15 Euro voor 2019 betaald hebben, krijgen het boek gratis. Het is ook mogelijk vriend te worden door ter plekke minimaal 15 Euro te doneren. Ook dan krijgt u het boek mee. Deze middag is uiteraard de toegang tot deze presentatie gratis. Om te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, verzoeken wij om aanmelding (vóór 18 maart) op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Afgelopen week hebben wij het boek 
“Oorlog in Zwaag verspreid onder onze donateurs. Voor de mensen aan wie wij het nog niet hebben kunnen leveren, organiseren wij een afhaalavond. Ook is het mogelijk één of meerdere exemplaren, tegen betaling van 15 euro, aan te schaffen.

 

Dinsdag 12 december tussen 19.30 en 21.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerkelaan.

 

U hoeft hiervoor geen afspraak te maken, u bent van harte welkom. Zorg wel, dat u erbij bent, want het aantal boeken is beperkt.

 

Uiteraard kunt u voor meer informatie ook altijd een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..