50 jaar Stoomtram Hoorn-Medemblik

  

Hemelvaartsdag 1968 was een gedenkwaardige dag. Toen reden namelijk de eerste stoomlocomotieven over het traject van Hoorn naar Medemblik. Het hele dorp liep uit, want zoiets hadden we hier nog nooit gezien.
Ja, goederenspoor was er in Zwaag genoeg te zien geweest. De Sik, een diesellocomotief, die wagons met groente en fruit in en uit de veiling reed, die kenden we wel. Maar dit was wat anders. De geweldig hijgende en dampende locomotieven en hun techniek, ja, dat was andere koek. Het was prachtig weer en bij het eerste gefluit haastte de Zwaagse bevolking zich naar de spoorwegovergang. We wilden er niets van missen.
En we werden beloond. Maar liefst twee locomotieven waren in Zwaag. Gelukkig hebben we dubbel spoor en kunnen de treinen elkaar hier passeren. Er werd nog lang over gepraat en het bleek een gouden greep. Met de inzet van vele vrijwilligers en sponsors, is het de Stoomtram Hoorn-Medemblik gelukt om deze attractie tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Westfriesland te maken.

Wij feliciteren de Stoomtram Hoorn-Medemblik van harte met dit jubileum en zijn er trots op, dat Zwaag ook aan de spoorlijn ligt. Bijgaande foto is gemaakt op Hemelvaartsdag 1968.