• 75 jaar Vrijheid

  Als gevolg van de coronacrisis is alles anders! Ook de viering van 75 jaar vrijheid is ietwat in het gedrang gekomen.
  We hadden het heel mooi bedacht: in samenwerking met het Westfries Genootschap, het Westfries Archief en de andere historische verenigingen en stichtingen in Westfriesland, een tentoonstelling maken over de Tweede Wereldoorlog, gericht op onze regio en met ruimte voor lokale informatie. Ons plan was het om dit op 25 en 26 april in de Dorpskerk te tonen. Ook was er contact gezocht met de basisscholen in Zwaag en Zwaagdijk-West. Zij zouden beurtelings de beschikking krijgen over de tentoonstelling, zodat ook de jeugd kennis kon nemen van hetgeen in de periode 1940 - 1945 gebeurd is. Doel was hen bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
  Ook in zorgcentrum De Perelaar zou ruimte vrij gemaakt worden voor het plaatsen van onze tentoonstelling. Jammer genoeg ging dit dus allemaal niet door.

  Als alternatief hebben wij een digitale versie op onze website geplaatst. Onder andere zijn er Zwaagse gebeurtenissen te bekijken. Gebeurtenissen, die ook beschreven staan in het boek "Oorlog in Zwaag", dat nog steeds bij ons te verkrijgen is.

  Hier zijn de tentoonstellingsborden te bekijken. Wij hopen dat er evengoed massaal naar gekeken wordt. Het is zeker de moeite waard!

  Zwager Jozef Buis werd op 24 oktober 1944 in Amsterdam op de Apollolaan, met 28 anderen, doodgeschoten als vergelding voor de moord op een hoge Duitse officier.
  Het bijgaande filmpje, met ook beelden uit Zwaag, toont het verhaal van deze dramatische gebeurtenis.

Tot nadere berichtgeving zijn er geen open avonden!

Zwaagse vlag.

Is uw exemplaar aan vervanging toe of heeft u wel een vlaggenmast, maar hangt daar nog geen Zwaagse vlag in? Geen nood. Voor 15 Euro is deze op dinsdagavond te verkrijgen in onze werkruimte in de Dorpskerk, Kerkelaan 8 in Zwaag. U kunt ook een mail sturen naar HistorischZwaag@gmail.com en we maken een afspraak met u over levering en betaling.

 

Dorpswandeling.

Wist je, dat wij ook dorpswandelingen organiseren? We horen je zeggen: Wat is er dan te zien in ons dorp? Eigenlijk is dat een goede vraag, omdat we dat juist willen vertellen. Onder leiding van een gids wandelen we langs de Dorpsstraat en aanliggende straten en wordt op verschillende plaatsen stil gestaan, waarbij uitleg wordt gegeven over hetgeen er te zien is. Niet alleen over bestaande panden, ook hoe de situatie vroeger was, wordt uitgelicht. 
De rondwandeling, die in principe op zondagmiddag wordt uitgevoerd, duurt ongeveer anderhalf uur en na afloop kan er nog in onze werkruimte worden nagepraat. Een groep kan uit maximaal 12 personen bestaan. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar HistorischZwaag@gmail.com. 

 

Werkplek SHZ

Bestuur SHZ

Agenda 2020

Za. 22-02,  Carnaval; Kinderoptocht
Zo. 23-03,  Carnaval; Traditionele optocht
Za. 25-04, Tentoonstelling 75 jaar Vrijheid
Zo. 26-04,  Tentoonstelling 75 jaar Vrijheid 
     
     

 

 

Zwaag '40-'45

75 jaar Vrijheid