• Zwaag door de eeuwen heen


     

  Wie zich in de geschiedenis van Zwaag verdiept, kan niet om de nuances heen. Soms hebben we de illusie dat onze voorouders tot veel minder in staat waren dan wijzelf, dat er armoede was en veel ziektes voorkwamen en dat we door de eeuwen heen alleen maar vooruitgang hebben geboekt. Wanneer je wat verder inzoomt op de verschillende fasen van de ontwikkeling van het dorp zie je een heleboel meer, diepe ellende naast enorme prestaties.

   

  Het is vijftig jaar geleden dat meester J. Schipper als eerste een boekje over de geschiedenis van Zwaag schreef. Sindsdien zijn de archieven beter ontwikkeld, sterk uitgebreid en toegankelijk gemaakt. Dat levert materiaal op over wat er allemaal precies is voorgevallen en is een uitgebreide en goed onderbouwde geschiedenis mogelijk. Die ligt hier voor u. We denken dat we hierdoor beter kunnen begrijpen hoe we in 2020 zijn aanbeland.

   

  Bovenstaande tekst is afgedrukt op het derde boek in de reeks over Zwaag. Het boek is getiteld “Zwaag door de eeuwen heen”. Het beschrijft, zoals de titel al zegt, de levensloop van het dorp vanaf het prille begin in de 12e eeuw tot aan het moment dat het boek het levenslicht zag en dat was in 2020. Naast de levensloop is het boek voorzien van vele foto’s en illustraties en van informatie over bijvoorbeeld achternamen, telefoonnummers en geestelijke en lichamelijke gezondheid van de bewoners. Dit boek is een must voor mensen, die meer willen weten over de geschiedenis van het dorp Zwaag.

   

  Het boek kost 15 Euro en is te bestellen via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

  Eerder verschenen boeken: “Oorlog in Zwaag” en “Veiling Bangert en Omstreken” zijn nog voorradig en kunnen op dezelfde manier besteld worden. Geef dus aan in de mail om welk(e) boek(en) het gaat.

  Verzending is ook mogelijk, maar daarvoor rekenen wij per boek 5 Euro extra.

  Na bestelling via het mailadres nemen wij contact met je op.

Tot nadere berichtgeving zijn er geen open avonden!

Zwaagse vlag.

Is uw exemplaar aan vervanging toe of heeft u wel een vlaggenmast, maar hangt daar nog geen Zwaagse vlag in? Geen nood. Voor 15 Euro is deze op dinsdagavond te verkrijgen in onze werkruimte in de Dorpskerk, Kerkelaan 8 in Zwaag. U kunt ook een mail sturen naar HistorischZwaag@gmail.com en we maken een afspraak met u over levering en betaling.

 

Dorpswandeling.

Wist je, dat wij ook dorpswandelingen organiseren? We horen je zeggen: Wat is er dan te zien in ons dorp? Eigenlijk is dat een goede vraag, omdat we dat juist willen vertellen. Onder leiding van een gids wandelen we langs de Dorpsstraat en aanliggende straten en wordt op verschillende plaatsen stil gestaan, waarbij uitleg wordt gegeven over hetgeen er te zien is. Niet alleen over bestaande panden, ook hoe de situatie vroeger was, wordt uitgelicht. 
De rondwandeling, die in principe op zondagmiddag wordt uitgevoerd, duurt ongeveer anderhalf uur en na afloop kan er nog in onze werkruimte worden nagepraat. Een groep kan uit maximaal 12 personen bestaan. Meer informatie is te verkrijgen door een mail te sturen naar HistorischZwaag@gmail.com. 

 

Werkplek SHZ

Bestuur SHZ

Vriend worden

“Met een donatie van minimaal 15 Euro per jaar kan je “vriend” worden van de Stichting Historisch Zwaag.

Met jouw bijdrage kunnen wij de geschiedenis van het dorp Zwaag levend houden en kunnen wij activiteiten organiseren die hier rechtstreeks mee te maken hebben. Zo organiseren wij themabijeenkomsten,  filmmiddagen, fototentoonstellingen en andere activiteiten. 

 

Enige malen per jaar ontvang je van ons een nieuwsbrief, waarin wij onze activiteiten aan je bekend maken en waarin ons laatste nieuws wordt bekend gemaakt. 

 

Stichting Historisch Zwaag brengt regelmatig een boek uit. In het verleden zijn er boeken verschenen over de oorlogsperiode, de veiling Bangert en Omstreken en Zwaag door de eeuwen heen. Vrienden krijgen het boek gratis uitgereikt, mits de bijdrage over een bepaalde periode is voldaan.

 

Je kunt vriend worden door overmaking van een bedrag van minimaal 15 Euro op rekeningnummer NL50 RABO 0307 7463 99 t.n.v de Stichting Historisch Zwaag onder vermelding van je naam en woonadres. 

Daarnaast willen wij graag dat je een mail stuurt aan historischzwaag@gmail.com, met de mededeling dat je het geld aan ons hebt overgemaakt en waarin je je gegevens, dus naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer aan ons doorgeeft. 

Vervolgens bevestigen wij je inschrijving via dit mailadres. Je gegevens gebruiken wij enkel voor onze eigen administratie.”

 

 

Zwaag '40-'45

75 jaar Vrijheid