• 50 jaar Stoomtram Hoorn-Medemblik

    

  Hemelvaartsdag 1968 was een gedenkwaardige dag. Toen reden namelijk de eerste stoomlocomotieven over het traject van Hoorn naar Medemblik. Het hele dorp liep uit, want zoiets hadden we hier nog nooit gezien.
  Ja, goederenspoor was er in Zwaag genoeg te zien geweest. De Sik, een diesellocomotief, die wagons met groente en fruit in en uit de veiling reed, die kenden we wel. Maar dit was wat anders. De geweldig hijgende en dampende locomotieven en hun techniek, ja, dat was andere koek. Het was prachtig weer en bij het eerste gefluit haastte de Zwaagse bevolking zich naar de spoorwegovergang. We wilden er niets van missen.
  En we werden beloond. Maar liefst twee locomotieven waren in Zwaag. Gelukkig hebben we dubbel spoor en kunnen de treinen elkaar hier passeren. Er werd nog lang over gepraat en het bleek een gouden greep. Met de inzet van vele vrijwilligers en sponsors, is het de Stoomtram Hoorn-Medemblik gelukt om deze attractie tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Westfriesland te maken.

  Wij feliciteren de Stoomtram Hoorn-Medemblik van harte met dit jubileum en zijn er trots op, dat Zwaag ook aan de spoorlijn ligt. Bijgaande foto is gemaakt op Hemelvaartsdag 1968.
   


Iedere laatste dinsdag van de maand : open avond!


Eerstvolgende datum is 24 april 2018, de koffie staat klaar! 

Wat activiteiten, waarmee wij nu bezig zijn:

- het voorbereiden van onze quiz in oktober;

- voorbereiding van de Open Monumentendag.


Verder kunt u nog altijd het mooie boek “Oorlog in Zwaag” verkrijgen. U kunt het iedere dinsdagavond tussen 19.30 en 20.30, tegen betaling van 15 Euro, bij ons kopen. Mailen mag natuurlijk ook. Wij nemen contact met u op en dan maken we een afspraak over levering en betaling.

Ook in de vakantieperiodes zijn wij iedere dinsdagavond in ons onderkomen in de Dorpskerk aanwezig en u weet het: iedere laatste dinsdag van de maand hebben we een open avond. U kunt dan zo bij ons binnen lopen en als het mooi weer is, zal de deur wagenwijd open staan.

Werkplek SHZ

Bestuur SHZ

 

 

Zwaag '40-'45

Straten